Mindig nagy kihívás a kórházi csomagot összekészíteni. Az interneten sok ellenőrzőlistát találsz, amelyek a legfontosabb holmikat tartalmazzák. Mindegyikben feltétlenül lesz hálóing vagy kismama pizsama.

De hogyan válasszuk ki magunknak a tökéletes inget? Tekintsük át a jó kismama hálóing legfontosabb jellemzőit. Nem kell betartanod az összes tippet, ha biztos vagy abban, hogy nem vonatkozik rád - bízz megérzéseidben!

Mindenki számára a "megfelelő" mást jelent. Ne feledd azonban, hogy legalább két-három napot töltesz el a kórházban. Ez idő alatt ki kell majd menned a szobából, például, hogy beszélj  a szomszéd szobában lévő barátnőddel, vagy hogy a nővérkétől kérdezz valamit. Ha valamilyen oknál fogva hosszabb lesz a tartózkodás - például a baba nem siet a világra jönni -, akkor több ilyen körülmény is  lesz. Szükséged lesz tehát egy vagy több hálóingre, amelyben szabadon mozoghatsz az idegenek között is.

Amikor oda jutunk, hogy meg kell venni az első szoptatós hálóinget, teljesen tanácstalanok vagyunk. Nem csoda, hiszen ez az első ilyen holmi, és nem tudjuk, hogy lesz-e egyáltalán szükség rá, és ha igen,akkor milyen is lenne a számunkra leginkább megfelelő.

Szeretnénk egy kicsit körbejárni a témát és megvilágítani a kismama fehérneműk eme csoportjának előnyeit és létjogosultságát

Miért jó az, ha nem a szokásos hálóinget viszed a kórházba?

A szoptatós hálóing legnagyobb vívmánya- ahogyan azt a neve is sugallja- éppen az, hogy lehetővé teszi a baba etetését, anélkül, hogy le- és fe kéne állandóan öltözködni. Az újszülött még csaknem állandóan a "cicin lóg", bajos lenne ezért egész nap fémeztelenül üldögélni, ezért alkották meg ezt a praktikus ruhadarabot. A szoptatós hálóin nemcsak úgy van kialakítva, hogy beleférjen kerek és a szoksosnál jóval nagyobb pocakod, hanem minden esetben van valamilyen megoldás mely vetkőzé nélkül teszi lehetővé a mellek kibontását. 

Az első napok a kórházban és a következő otthoni napok nagy valószínűséggel azzal fognak telni, hogy a babával kölcsönösen megismeritek egymást, és gyakoroljátok  (mindkét oldalon) a kényelmes szoptatást-. A felesleges stressz elkerülése érdekében válassz olyan hálóinget, ahol a mellnél az anyag két rétege átfedésben van, és az etetésre pillanatok alatt lehajtható, majd ugyanolyan gyorsan és egyszerűen takarja el a melleket.

Az egyszerűbb típusokon ez lehet egy elöl gombos vagy patentokkal zárodó megoldás, lehet olyan rejtett nyílások kialakítása is, amelyek lehetővé teszik a mell felefedését. A "komolyabb" kismama hálóingeket ugyanolyan szoptató kapcsokkal látják el akárcsak a szoptatós melltartókat. A ki és bepattintható szoptató kapocs lehetővé teszi, hogy egyetlen mozdulattl, fékézzel oldjuk le a mellről a ruhát, így praktukusan a másikkal a babát tarthatjuk. Az sem utolsó szempont, hogy a szoptatü kapoccsal ellátott hálóingek a melltartókhoz hasonlaón rendelkeznek valamiféle beépített melltartó résszel, mely egyúttal tartja és emeli is a melleket, így nem szükséges külön melltartót viselni a hálóig alatt.

kismama hálóingek

Milyen anyagokból készülnek a kismama hálóingek?

Annak érdekében, hogy biztosan jól érezd magad kiválasztott hálóingben, válassz olyan anyagot, amelynek összetétele természetes. 

Mivel a kismamák jóval többet verejtékeznek a szoksásosnál, minden esetben pamut, vagy az elegánsabb fazonoknak pamutviszkóz a hálóingek alapanyaga. Ez utóbbi is jól szívja az izzadságot, de egyúttal szép esése is van az anyagnak, és még vasalni sem kell. A kevertszálas, műszálat magas arányban tartalmazó hálóinget nem ajánljuk a kismamáknak, mert ezek az anyagok nem alkalmasak az izzadság, vagy az elcsöppenő tej felszívására. 

A kis mennyiségű elszán szál előnye, hogy a hálóruhának kellemes rugalmasságot biztosít, mely a mosás után is megőrzi méretét és nem nyúlik el.

Miért fontos a köntös is?

Amikor megszületik a kisbabád, és még utána is hosszan, megváltozik az életed. Ezzel együtt a ruhadarabjaid is.

A szűk farmererek, szoknyák helyét átveszik a kényelmesebb otthoni ruhadatabok, ezek között a köntösöd is jóval nagyobb szerepet kap. A kóházban is kellmesebb egy szép rád szabott köntösben mozogni, amelyből nem kandikál ki a hasad, takar ahol kell, és komfortosan tudsz mozogni benne. Néhány kismama hálóinghez, ugyanolyan színben és anyagban szettben készült kismama köntöst is ajánl a gyártó, melyben valóban elegáns lehetsz. Ezen kívül megteszi egy bővebb szabású, vékonyabb, jól szellőző anyagból készült köntös is, melyet szabadon kombinálhasz a hálóingeiddel.

kismama köntösök

Hogyan válasszuk ki a szoptatós hálóing méretét?

Ez a kérdés a legtöbb kismamáknak gondot okoz, a szoptatós melltartókhoz hasonlóan. A megváltozott alak, a menövekedett tetstömeg feladjs a kérdést a kismamákna, a valsó méretüket illetően. A jó hír a dilemmával kapcsolatban, hogy a kismama hálóingeket eleve úgy tervezték, hogy belekalkulálták a terhesség miatti alakváltozást és súlytöbbletet, azaz ha átlagos mértékű a hízás, akkor nem kell nagyobbat vásárolnod a terhességet megelőző konfekvió méretednél. A hálóing már fel lesz készülve arra, hogy nagyobb pocakkal és mellekkel fogod viselni.

Amennyiben a terhesség végére a hízás túllépte a bűvösek mondott 12 kg-ot, akkor lehet egy mérettel nagyobb hálóinget rendelnei a szokásosnál. Szintén ajánlom a nagyobb méretet azon hölgyeknek, akik kimondottan nagy mellekkel rendelkezenek, mert a hálóingek "átlagos" mellmértekhez készültek, kb. D kosárig bezáródóan.

Megnézem a kismama hálóingeket!