Összegyűjtöttük, melyek a legáltalánosabb tévedések a melltartó viseléssel kapcsolatban:

 

 1. Ragaszkodás egy megszokott mellkosár-mérethez

Megtévesztő lehet, ha valaki azt hiszi, ha egyszer jó volt egy mellkosár-méret, akkor az ár mindig jó lesz. Az elképzelés, több okból is téves; egyrészt, mert a mellkosár nem egy fix méret, hanem a körmérettől, valamint a fazontól is függ. Különböző méretű például egy 80D és egy 85D mellkosár.

2.  A kelleténél kisebb kosár és nagyobb körméret viselése

Hajlamosak vagyunk leragadni egy bizonyos kosárméretnél, viszont megvenni a kelleténél nagyobb körméretű melltartót. Ez azért is van, mert a próba során levesszük, a már megszokott lazább melltartónkat, és belebújunk, egy új feszesbe, ugyanakkor ugyanazt a laza "kényelmes" érzést várjuk, mint a már bejáratott melltartónktól. ugyanígy hajlamosak vagyunk mindig ugyanazt a méretet rendelni a melltartó webshop kínálatából, akkor is, ha közben felcsúszott néhány kiló.

3. Próba a legszorosabb hátsó kapoccsal

A próbánál figyelmen kívül hagyjuk, hogy a melltartó pántja a használat során úgy is tágulni, nyúlni fog, vagyis az új melltartónak a leglazább hátsó kapocsnál is feszesnek kell lennie.

4.  A felcsúszó hátsó pánt

A hátsó pánt nem lehet magasabban, mint elöl a mellkosarak. Ha így van, akkor nem alkalmas a pánt a tartó és rögzítő szerepére.

5.  Bizonyos kor és mellméret után is vastag falú, szivacsos push-up melltartót viselni

A push-up típusú mellkosár fala vastag szivacs-réregből áll, ami arra kényszeríti a melleket, hogy alkalmazkodjon egy meghatározott formához. Ez hosszútávon petyhüdté teszi a melleket. Az ilyen melltartók a kisebb, feszesebb és kerek formájú mellekhez felelnek meg. A vékonyabb falú, varrott mellkosaras melltartók sokkal rugalmasabbak, és sokkal inkább adnak egy vázat, egy keretet a mellnek, anélkül, hogy elvennék a mellek természetes alakját, és rugalmasságát. 

melltartó bakik

6. Ugyanaz a melltartó minden ruhához

Nem lehet jó ugyanaz a melltartó bármelyik ruhadarabhoz. Minden ruhához megvan a megfelelő melltartó, csak meg kell találni. Nem is gondolnánk, milyen meglepően nagyok a különbségek, ha a ruhához választjuk a melltartót. 

7. Két egymás után napon nem ajánlott ugyanazt a melltartót hordani

Lehet, hogy van egy kedvenc melltartónk, amit sosem akarunk levenni, de ha sokáig akarjuk élvezni kedvencünket, akkor ne hordjuk két egymást követő napon, inkább "pihentessük” a melltartót, így legalább minden második napon visszanyerheti rugalmasságát. Ha ugyanis két nap egymás utáni napon viseljük, akkor nem lesz ideje visszanyerni az alakját és a rugalmasságát, és idő előtt elnyúlik.

8. Mosás 60 fokon

Sokan hajlamosak vagyunk jó meleg vízben, általános mosáson és nem kímélőn mosni a fehérneműket, egy magas fokozatú centrifugával a program végén. Sajnos a melltartónak a legjobb, ha hideg vízben és lehetőleg kézzel mossuk. Bár ez a fajta mosási mód meglehetősen kényelmetlen, mégis jelentősen megnövelhetjük vele a melltartó élettartamát. Ha azonban ez mégis több lenne mint amire hajlandóak vagyunk, mindenképpen kímélő programon és 30 fokon mossuk a melltartókat.

9. A végtelenségig hordani a melltartót


Idővel a melltartó kinyúlik, elöregszik, már nem képes megfelelően tartani a melleket, mégis tovább hordjuk, mintha fel sem tűnne a változás. Ha egyszerre több melltartónk van és rendszeresen cserélgetjük azokat, ráadásul a mosással is vigyázunk, tovább fognak tartani az egyes darabok.

10. Belenyugvás a kényelmetlen, nem megfelelő melltartóba

Sokan lemondóan legyintenek arra, hogy a melltartójuk nem kényelmes, még csak nem is tetszik igazán. Belenyugszunk a ténybe, hogy a melltartó viselés, „már csak ilyen”. Törekedni kéne arra, hogy megtaláljuk a megfelelő, szép és kényelmes melltartót, és elhinni, hogy igenis szükségünk van tökéletes fehérneműre, melltartóra.