A kiadós éjszakai pihenés alapszükséglet, ám nem mindegy, hogy miben töltjük el a pihenés óráit.

Embere válogatja, hogy miben szeret aludni, sokan alszanak meztelenül vagy akár csak egy kis alsóneműben. Legtöbben mégis preferálják a hagyományos hálóruhákat és aki a pizsama mellett dönt, annak nem árt aszerint is választani, hogy miből készül a pizsama.Ez a ruhararab egész éjszaka érinthezik a bőrrel, fontos hát hogy megfelelően kellemes legyen a viselése.

Tekintsük át a leggyakoribb pizsama alapanyagokat:

Műselyem pizsama

A selyem pizsamának nagy hagyományai vannak, ám manapság többnyire a poliészter alapú műselymet kell érteni alatta. A valódi selyem drága volta miatt kiszorult a kínálatból és az olcsóbb anyagok veszik át a szerepét. A műselyem ugyan tetszetős, fényes anyag, ám nem a legkényelmesebb pizsama anyag.

Műszálas volta miatt könnyen bele lehet izzadni, és hozzá tapad a bőrhöz ami nem teszi kellemessé a viselét. Előnye viszont kiváló esése és vitathatatlan eleganciája, mely a természetes alapanyagokkal nem összemérhető.

pizsama alapanyagok

Pamut pizsama

A pamut az egyik legkedveltebb természetes szál, és a mai napig is a legkedveltebb pizsi alapanyag, ideális, mivel kényelmes és jól szellőzik is, nem is tapad rá a bőrre mint a műselyem. Ugyanakkor nem igazán rugalmas,  és a hőtartása is csekély Igaz az is, hogy gyűrődésre hajlamos, és sosem lesz kimondottan elegás darab, a mosására sem árt figyeln. Mindezekért azonban kárpótol bennúnket vitathatatlanul előnyös tulajdonságaival. Gyakran keverik más szálakkal, hogy a hátrányos tulajdonságait ellensúlyozzák.

Viszkóz pizsama

A viszkóz is természetes alapanyagnak számít, mégha vegyi úton is állítják elő. Hatalmas előnye, hogy pamut érzetű ugyanakkor vasalás nélkül is szépen mutat, esése is kiváló. A legtöbb elegánsabb zsánerű pizsama és elegáns hálóing alapanyaga. Jól szellőzik és megfelelően vékony ahhoz, hogy a finom és nőies holmikat készítsenek belőlle felváltva ezzel a bőrnek sokkal kellemetlenebb műselyem alapanyagokat.

Flanel pizsama

A jó öreg flanel pizsama valaha nem hiányozhatott senki szekrényéből sem. Abból az időből maradt ránk, amikor még hidegebb szobákban akudtunk, és a iodeg téli estéken jól jött a vastagabb hálóruha.  A flanel is pamut csak éppen egy vastagabb bolyhosabb szerkezetű formája, éppen ezért kényelmes, puha és meleg anyag. Inkább csak azoknak ajánlatos, akik valóban hűvös szobában alszanak, ellenező esetben izzadós lehet az éjszaka és ez nem is igazán egészséges.

Gyapjú pizsama

A természetes alapanyagú gyapjú régebben a flanelhez hasonlóan nagyon elterjedt volt, ám napjainkban már több hátránya van egy ilyen pizsamának, mint előnye. Kályhameleg az igaz, de nem szellőzik túl jól és a bőrt is irritálhatja. Arról nem is beszélve, hogy mosás során nagyon könnyen elveszti méretét és formáját is.