Miben kell többet "tudnia" a melltartónak nagy méretben?

A nagy méretű melltartók-ra egészen másfajta feladat hárul, mint "kisebb" méretű  társaikra, mivel valóban elsődleges szerepüknek kell megfelelniük, - azaz tartani és támasztani a melleket.

Míg a kis méretű (A-B) kosárú női melltartók elsősorban csak formázzák a melleket és tetszetős megjelenést biztosítanak, addig C kosártól felfelé, már az esztétika mellett az alátámasztás, a "statika" is komolyabb szerephez jut.  Ezért kell, hogy más felépítésű legyen egy csak C-D kosárméretig és  85-ös hátszélességig gyártott szivacsos, béléses melltartó mint akár egy I kosárméretig  de csak 95-ös hátszélességig menő vagy egy kimondottan csak  nagy kosárméretekben készülő nagy hátszélességgel  gyártott típus.

A nagy vagy "maxi" méretű melltartóknál a fazonon kívül a felhasznált alapanyag is kulcsfontosságú, mert amennyiben az alapanyagok nem igazodnak a mérethez, nyúlékony, a használat során könnyen "szétmenő" darabok készülnek. Ez a tartó funkció igényel egyfajta szerkezeti felépítést és nem utolsósorban olyan anyagminőséget, amely képes ellenállni a különböző irányú erőhatásoknak.

Egyes gyártók nem véletlenül szakosodnak a nagy méretű melltartók és fehérneműk gyártására. A nagy méret más fajta technológia hátteret igényel, mint a megszokott, kisebb „tömegméretek” előállítása.

Vegyük sorra, hogy – az esztétikai tényezőkön kívül-  milyen tényezők határozzák meg a nagy méretű melltartók használhatóságát;melltartó gyártás

Anyagminőség

A nagy méretű melltartók különböző összetételű alapanyagokból készülhetnek, mint pamut , polyamid és elasthan és lycra. Fontos, hogy a felhasznált anyagok mérettartóssága kiváló legyen, ugyanakkor kellőképpen rugalmasak is legyenek. A rugalmas, ámde nyúlékony anyagok olcsóbbak ugyan, de nem felelnek meg a nagy méretű melltartók készítéséhez, mivel az igénybevétel hatására idő előtt elnyúlnak, és nem adnak megfelelő tartást.

A merevítők szerepe

A nagy méretű melltartók legtöbbje merevítővel készül, azaz a tartást és emelést, szilárd de hajlékony merevítők is elősegítik.  A merevítők kialakításánál fontos, hogy ne vágjanak be, valamit az is, hogy oldalsó irányban elég magasságra felérjenek, mivel a keblek oldalsó megtámasztásában is szerepük van.

A kisebb mellkosarakban gyártott melltartók merevítőjének nem szükséges oldalt is körbe-ölelnie a melleket.

Az oldalsó pántok elnyúlásának megakadályozására építi be sok gyártó az úgynevezett oldalmerevítőt, mely a hónalj alatt fut, és a vízszintes melltartópánt fixen tartását biztosítja.

A mell tömegének tartása a legnagyobb részt a vállpántokra, és az oldalpánt hátsó részére hárul, így a nagy méretek esetében elengedhetetlen, hogy szélesebb, kiváló mérettartósságú anyagból készüljenek. Ellenkező esetben bevágnak, és idő előtt elnyúlnak a viselés során.

Fontos szempont az oldalsó és hátsó pántok állíthatósága is, mivel az extra méretű kebleket  megtartani, csak a megfelelő méretűre beállított pántokkal lehetséges.

Merevítők nélkül - fontos a minőség

Léteznek merevítő nélküli nagyméretű melltartók is, ezeket a fazonokat azok kedvelik, akiket zavar a merevítő, vagy munkához, intenzívebb mozgáshoz keresnek melltartót. Tudni kell, hogy a merevítő nélküli fazonok, nem képesek annyira megemlni a kebleket, mint a merevítős melltartók, és általában jóval zártabb dekoltázst is képeznek.

Ezeknél a modelleknél különösen fontos a kiváló anyagminőség, és a varrás minősége, hiszen az összes súlyt a pántokon és a mellkosarakon keresztül a melltartó anyaga fogja megtartani. Ráadásul a ritkább szövésű, gyengébb minőségű anyag hamarabb elnyúlik, és nem fog tudni eleget tenni szerepének.

                      

A fentiek miatt számos gyártó készít  fazonokat "normál méretsorral" míg más fazonokat csak nagyobb kosármérettől, vagyis az AA és A méreteket átugorja, a B kosárméret már -különösen nagyobb hátszélesség esetén- a nagyobb kategória első kosárméretének számít. Látunk olyan gyártót is,a hol a modellek látszólag megegyeznek csak a méretsor és az ár más. Miről is van itt szó?

Ugyanaz a modell "normál" és "maxi" változatban, azaz ugyanaz a fazon mellett a " maxi" modell erős, megvastagított, ám mérettartó vállpántokkal készül, a kimondottan nagy mellekhez tervezett merevítőkkel és kosárkialakításnak készült, vagyis sokkal jobban bírja a terhelést, és tovább hordhatjuk.