Az esküvői harisnyakötő a menyasszonyi fehérnemű kulcsfontosságú eleme, amely a ruhája alatt rejtőzködik, és várja a vőlegényt, hogy megszerezze, és a férfiak táborába dobja, lehetőleg egy legényember kezébe. A harisnyakötő levétele és eldobása az esküvő napjának szerves része,  sokan vesznek részt ebben a régi esküvői hagyományban anélkül, hogy tudnák a történetét és jelentését. 

esküvői harisnyakötő

Esküvői harisnyakötő története és jelentése

Több száz évvel ezelőtt sok babona és hiedelem övezte az esküvői ceremóniát. Az esküvői  harisnyakötő  eredete a 14. századi francia hagyományból származik. Akkoriban a menyasszonynak és a vőlegénynek az esküvő után kellett elhálnia a házasságot. A kint várakozó barátoknak és a családnak kellett megkapnia  esküvői harisnyakötőt, mint a házasság beteljesülésének tárgyi bizonyítékát.

Egy másik régi hagyomány szerint, az esküvői ruha szerencsét hoz, különös tekintettel a ruha alatt lévő dolgokra, mint a  harisnyatartóra.

 Mindkét hagyomány eredményeként a harisnyakötő le lett véve a menyasszonyról és egy esküvői vendég kapta meg.szatén esküvői  harisnyatartó

Az esküvői harisnyakötő levétele

A harisnyakötő levételének ceremóniája a vőlegény számára van fenntartva. A harisnyatartó dobálása a férfiak felé, éppen olyan, mint a menyasszonyi csokor hajítása a hajadonok felé. A csokrot a menyasszony dobja el, a harisnyatartót pedig a vőlegény. A hajadon, aki elkapja a menyasszonyi csokrot, akár rögtön össze is jöhet a harisnyatartót elkapó fiatalemberrel.

Hogyan kell viselni az harisnyakötőt a menyasszonyak?

A harisnyakötő funkciója, hogy a harisnyát a menyasszony lábain tartsa. A menyasszony a harisnyatartóját a bal vagy jobb lábán is hordhatja, ahogy jobban tetszik. Sokan úgy döntenek, hogy kapásból két harisnyatartót viselnek: egyet amit aztán levesz a vőlegény és elhajít a legényemberek felé, és egyet ami megmarad a menyasszonyon és tartja továbbra is a harisnyáját, és amit aztán megőriz emlékbe.

Akár magas termetű, vagy akár alacsony a menyasszony, a harisnyatartót mindenképpen a térd felett a combokon kell viselni. A harisnyakötő levételekor a vendégek akár meg is láthatják a menyasszony lábát. Minél magasabban van a harisnyatartó, annál többet enged a menyasszony mutatni a lábából.menyasszonyi csipkés harisnyatartó

Esküvői harisnyakötő stílusok és szettek


Mivel ez a fehérnemű többnyire az esküvői ruha alatt rejtve van, a menyasszony kiválaszthatja azt, amelyik legjobban megfelel megfelel a személyiségének. Lehet, hogy egy harisnyakötő nagyszerűen néz ki a képeken, de mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy a saját lábán is el tudja -e képzelni a magazinokban oly nagyszerűen festő darabot.

Szerencsére az esküvői harisnyakötők kínálata hatalmas. Sokféle fajtával, stílussal és színnel csábítják az üzletek a leendő menyasszonyokat, így mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt. Népszerű anyagok közé tartozik a csipke, a szatén és a selyem. A szatén és a selyem szépen mutat a lábon, míg a klasszikus fehér csipke harisnyatartó szép részletei miatt népszerű.

A klasszikus színek közé tartozik a fehér és az elefántcsont, valamint a különböző kék árnyalatok, vagy a fehér és világoskék különböző variációi. Az esküvői harisnyatartót fel lehet szerelni monogramos szalagokkal, apró kulccsal, vagy egyéb a menyasszony és a vőlegény személyéhez kötődő fontos aprósággal.