A megfelelő melltartó kiválasztása, többet jelent annál, mint megtalálni azt a modellt, melyet a legszebbnek és a legvonzóbbnak találsz.  Persze a kinézet, a szín, a stílus is nagyon meghatározó szempont a választásnál.

Azonban vigyázzunk; nehogy csapdába csaljon a tetszetős kinézet, és ne vizsgáljuk meg  személyes adottságainkat!

Gondoljunk mindenekelőtt a mellméretünkre és a mellformánkra, és mindig ahhoz válasszunk modellt, ne pedig fordítva.  Vegyük figyelembe, hogy a  mell méret nem állandó,  változhat a diéta , a terhesség , a testmozgás hatására vagy , az életkor előre haladásával.  A megfelelő melltartó segít megőrizni a mellek tartását, és tökéletesen illeszkedik, míg a nem megfelelő melltartó nem tart  rendesen, és általában kényelmetlen is. A nem megfelelő méretnél, a mellek eltűnhetnek vagy kibugyanhatnak a mellkosarakból a melltartó oldalt bevághat, a pántok szoríthatnak. A nem a mell-méretünkhöz illeszkedő fazonoknál a hátunk megfájdulhat, ha túl kecses és „filigrán” a tartószerkezet.

A melltartó- próbánál számoljunk azzal, hogy a körpánt, idővel lazulni fog. Vagyis az lesz a jó körméret, amelyik a legszorosabb állásban kényelmes, nem húzódik fel a háton, ugyanakkor semmiképpen sem laza, inkább egy csöppet szoros.

A melleknek ki kell teljesen tölteni a kosarakat, anélkül hogy a kosár elállna, de az sem jó ha a "fölösleg" kitüremkedik és nem szabad kiesniük a mellkosarakból, akkor sem ha előrehajolsz benne.

Honnan állapítható meg, hogy a rossz melltartó méret?

Bár néhány nagy szexikon azt tanácsolta;-hordjunk egyel kisebb melltartót mint a méretünk a garantált sikerhez, azonban a méret kérdését mégiscsak az alábbi szempontok alapján érdemes átgondolni:

Melltartó-pántok: Nem jó jel ha vállpántok alatt piros a bőrfelület, vagy ha a pántok lecsúsznak. Jó tudni, hogy a kicsit vastagabb vállpánt ugyan kevésbé kecses, ám kényelem és a mellek tar5ásának szempontjából sokkal jobb, mint az egészen vékonyka , divatos pánt. Bizonyos mellméret fölött az egészen vékony pántokat ajánlott elfelejteni, több bosszúságot fognak okozni mint örömöt.


Bevág, nyom a szegycsonton: Sokan tudják, milyen érzés az, amikor a melltartó a szegycsontot nyomja, Ilyenkor biztosan gond van a körmérettel. Ez az érzés jelentkezik akkor is, ha egyszerűen kihíztuk a megszokott méretünket.

 A helytelen méret folyamatos hordása ráadásul egészségügyi problémákhoz is vezethet mint milyen a váll fájdalom, nyaki fájdalom, fejfájás, mellszövet kinyúlása, vagy a mell alakjának torzulása Ha a melltartó nem tart elégé, akkor a kinyúlt mellek  fájdalmat is okozhatnak, arról nem is beszélve, hogy a lankadt mellek esztétikailag sem biztatóak. 

Merevítő :  Nemcsak kényelmetlen, de a mellszövetnek sem tesz jót, ha nem a mell alatt van, hanem magasabban és a melleket nyomja.

A melltartó fazonját azonban a legjobb a mell méretéhez és alakjához választani.

A szivacsos, zselés, push-up melltartók elsősorban az AA, A ás B kosaras hölgyek megfelelő darabja. Körülöleli, kiegészíti és felpolcolja a melleket, így azok teltebbnek, formásabbnak látszanak.

C kosártól felfelé azonban a nagyon párnázott, zselézett,  fazonokkal óvatosan kell bánni, mert a nagy tömegű, felpolcolt, kibuggyanó kebel, nem minden esetben ízléses. Sok esetben inkább a régi korok kosztümös figuráit idézheti benne a vállalkozó szellemű nő.

Az egyben szabott vagy T-shirt fazon nagy előnye, hogy remekül el lehet benn helyezni a mell-emelő párnákat, vagy a különböző zselés tömítéseket, ezért ez a fazon a a push-up hatás egyik úttörője. A-D kosárig csinos viselet, azonban az egyben szabott mellkosár kevésbé képes a melleket középre rendezni, ezért nagyobb mellméret esetén nem várható tőle igazán szexi dekoltázs.
A félkosaras, varrott mellkosaras melltartó jó választásnak bizonyul kisebb és nagyobb mellek esetében is, mivel összegyűjti és középre rendezi a melleket, ugyanakkor fontos hogy C kosármérettől ne tartalmazzon párnás bevarrott vagy kivehető tömítést. A félkosaras melltartók általában csipke vagy egyéb díszes felső kosárral készülnek, mely teltebbé, kerekebbé teszi optikailag a mell formáját, és optikailag ellensúlyozni képesek a különböző méretű melleket.

A teli kosaras melltartó, elsősorban a nagyobb kosárméretű hölgye biztonságot és kényelmet ígérő darabja. A jól szabott és minőségi anyagból készült varrott mellkosarak a nagyobb mellméretet is képesek megfelelően megemelni és rögzíteni.

A választásnál érdemes a mellek formáját is figyelembe venni, széles a hát esetén a melleket célszerű kívülről befelé nyomni, erre minden esetben a szabott mellkosaras, félkosaras változatok a legmegfelelőbbek, melyek emelnek és egyúttal középre tolják a melleket.

Ha azonban a nagy kosárméret, keskeny háttal jelent problémát, akkor az alulról felfelé emelő fazonokat kell előnybe részesíteni például egy szabott, ám zárt telikosaras melltartó lehet a jó választás.