Ki gondolná, hogy mára már 60 éves a Barbie baba gyermekkorunk kedvelt játéka és ideálja egyben?

Szerettük ezt a csupa-plasztik babát, eljátszottunk vele minden történetet és az ünnepekre lehett hozzá kérni mindenfajta kiegészítőt, izgi ruhákat, és egyéb cuki kiegészítőket.

Az első Barbie, amelyet Mattel 1959. március 9-én készített, ragyogó megjelenésével első látásra nem volt feminista. A kaliforniai szőke archetípusa megegyezett korának szépségideláljával.
Barbie aztán szép lassan átvette részben a feminista értékeket és a mai napig küzd, hogy  a férfiak számára fenntartott szakmákat feminizálja. Gondoljunk csak a különböző üzletasszony vagy tűzoltó ruhás barbikra! Ennek ellenére az imádott Barbie már régóta  a felületes, gazdag és tétlen nő karikatúrája, amely nem véletlenül váltott és vált ki a mai napi is heves kiritikákat.  

A ma 60 éves Barbie, a szőke vagy barna, hosszú végtagú és kerek mellű nő aki hercegnő, háziasszony vagy akár rendőrnő, továbbra is elcsábítja a gyermekeket. Szeretnek azonosulni vele, mert története egy független fiatal nőről szól, aki különféle karriereknek szenteli magát és megvalósítja álmait annélkül hogy éteri szépségét elveszítené.

 Az elmúlt 60 évben nem csak ruhái változtak folyamatosan, de alakja, és arca is igazodott az aktuális tredndekhez, noha hű marad a klasszikus "karcsú, magas, szőke" álomkombóhoz.

60 éve barbie baba

A képen a 60 éves jubileumi Barbie baba látható, karcsú és ránctalan, és makulátlan, mint mindig.

Tudni kell, hogy a 60 év egy rendkívüli élettartam a játékiparban, ahol a siker csak két-öt évig tart. Az egyre hevesebb verseny ellenére, Barbie több mint 150 országban évente 58 millió példányt adnak el. És a márka olyan híres, mint a Coca-Cola vagy a McDonald's!

De nézzünk csak vissza egy kicsit!

Az Barbie ötlet "anyja" nem más, mint Mattel társalapítója, Ruth Handler, aki a babát a saját gyermekei igényei szerint tervezte meg. Lánya, Barbara nem csecsemő formájú babákkal szeretett játszani, hanem felnőtt nőkkel, melyek különböző szerepeket élhetnek meg.  Így készíült el a "Barbie" -ot (kislányának neve) segy nagyon nőies alakú felnőtt babát, hogy megmutassa a kislányoknak, hogy azok lehetnek, akiket akarnak.
Az ötlet azonnali sikerrel járt: 300 000 babával, amelyeket az első évben adtak el a baba New York-i Toy Show-n 1959 márciusában tartott bemutatása után.

A Barbie babák "emberfeletti" kinézete évtizetekig és még mai is azt suggalja a gyerekeknek, hogy egy bizonyos alkat, előbbrevaló a többinél, és ez a fajta külső egyben értékes belső tulajdonságokkal is párosul.

 De hol is tart ma a Barbie, ez a szupernő?

2014-ig a kiifutón a ruhamodellek 16 éves kor alatti kórosan sovány lányok voltakk. Ruhaméretük 32 es! amelyet a divattervezők ma is előszeretettel használnak.

Az új babasorozat ezzel szemben nem csak a formák széles választékát kínálja, hanem a bőrszínek és a hajfajták változatosságát is tartalmazza, hogy képviselje a különböző etnikai hovatartozásokat, így a babák egy lépéssel közelebb kerültek a valósághoz.

A múltban is megjelentek már a polcokon a különböző etnikumok de ezek a típusok mindig többe kerültek, mint a szokásos szőke Barbie.

divatos barbie babák

A  Mattel Barbie-baba alakjának a valós hús-vér nőkhöz történő közelítése átalakítása a többi hasonló baba típushoz képest nagyon későn ment végbe. Talán ez az egyik oka nnak, hogy a Barbie babák értékesítése az elmúlt két évben a legtöbb körülbelül 15% -kal esett vissza. A Frozenből az Elsa baba 2014-ben vette át a legnépszerűbb babahelyet Barbie-től, és Lego 2014-ben felülmúlta a Mattelt mint a legkeresettebb játékmárka. A Mattel tehát dolgozni kezdett azon, hogy ismét a Barbie baba legyen a legnépszerűbb a kislányok játékpolcán.

A Barbie babának melynek annyira irreális arányai vannak, hogy ha valódi hús-vér nő lenne, akkor nem lenne képes felemelni a fejét, és járni sem tudna. Ezért a Mattel csapata „Project Dawn” kódnév reagálni kívánt a fogyasztói igényekre, melyek igenis a valóságoshoz közelebbi testalkatot kívántak, és két évet dolgozott a klasszikus Barbie-forma átalakításával. Igy megtevezték és bemutatták a valóságos nőkhöz közelebb álló molett Barbiet (egy kis valódi pocakkal), egy alacsony Barbiet (alacsonyabb, de nem kövérebb mint az eredeti) és egy magas Barbiet.

Milyen lesz a jövő Barbie babája

Ki gondolná, de jelenleg a világszerte eladott Barbie babák 55% -ának már nincs szőke haja és kék szeme. Milyen lesz vajon a Barbie a következő 60 évben? Az biztos az, hogy van jövője. A márka folyamatosan próbál új hatásos prototípusokat kifejleszteni, melyeknek egyetlen célja a kislányok szívének meghódtása.

Forrás: www.sudouest.fr