Hogyan válasszunk olyan harisnyanadrágot, amely megfelel az elvárásainknak és tökéletesen illeszkedik az alkalomhoz? 

Harisnyát vásárolunk jó párszor az évben. A harisnyanadrág csomagolásán található jelölések teljesen érthetőek számodra? Tudod-e pontosan, hogy mit is jelent a harisnyáknál használatos DEN kifejezés?

Röviden a hasrisnya szálvastagságát. Vagyis minél nagyobb DEN  száma, annál vastagabb, melegebb és kevésbé látszik át a harisnya.A legtöbb harisnyán és zoknin fel van tüntetve ez az információ a csomagoláson. .

A szálvastagság mértékegységéne még a selyemipar kezdetére nyúlik vissza.

A harisnya den jelentése egy tömegszám

A harisnya den jelenése a szálvastagság maga, tulajdonképpen egy tömegre vonatkozó mértékegység. Azt fejezi ki, ami 9000 méternyi fonal, hány grammnak felel meg. Minél nagyobb ez a szám, annál nahezebb és vastagabb a harisnya.

Például a  harisnya csomagolásán a harisnya 20 DEN -es jelzés azt jelenti, hogy a gyártásához használt szál 9000 métere mennyisége pontosan 20 gramm súlyú. Az 50 harisnya de jelentése annyi, hogy 50 grammot nyom 9000 méter szál anyaga a harisnyának.

Minél alacsonyabb a szám, annál vékonyabb és átlátszóbb harisnya.


Az átlátszatlan harisnya  den értéke meghaladja az 50 et. A félig átlátszatlan harisnya értéke 40 den körüli. Ha a harisnya értéke például csak 8 den akkor ez rendkívül finom és átlátszó, olyan ha lábon csak egy könnyű smink lenne.

A harisnya den jelentése

vastagság szerinti használhatság az alábbiak szrint alakul:

• Alkalmi: 8–10 den

• Hétköznapra: 15–20 den

• Őszre-tavaszra: 30–40 den

• Téli hónapokra: 60–100 den

• Extra vastag, hideg időre: 200 den fölött

A kompressziós harisnyák vonatkozásában különösen fontos a denes vastagság feltüntetése. A A 20 vagy 40 denier kompressziós harisnya általában még csak közepesen erős. Az 60-70-es dentől kezdődően várhatunk erősebb kompressziós hatást.

Válaszd ki a harisnyanadrágot a harisnya den jelentése szerint!

A szabály nagyon egyszerű: kevés denes (8-20) vékony harisnya nyáron, közepes vastagság (30-40) ősszel és tavasszal, és vastag harisnya (50-200) télre. A magasabb denes vastagabb harisnya, minden esetben melegebb is.

A 6-12 DEN es átlátszó, vékony harisnya.

Ezeknek az ultra-vékony harisnyáknak a modelljei szinte láthatatlanok a lábon, és a lábujj- és a nadrágrészekben általában nincsenek megerősítések. A harisnyák finom ködre emlékeztető finom bevonata elegáns kiegészítője a stílusnak. A 8 DEN-es vékony harisnyanadrág a hivatalos öltözet alapemeleme valamint a nyár esti partik  szellős ruháival tökéletesen mutatnak.

a harisnya den jelentése

15-40 DEN - elegáns középvastag harisnyanadrág

A 15-40 DEN vastagságú harisnyanadrág a legnépszerűbb modell a nők körében. Mindkét vastagság hozzájárul elegáns megjelenésükhöz, amelyet számos stílusban és sokszor használnak. A 15-20 DEN harisnyát finom szövés jellemzi, amely finoman eltakarja a lábakat. Ezenkívül jobban ellenállnak a szakadásnak, nem veszik fel a statikus elektromosságot, alkalmazkodnak a lábak alakjához és stílusot kölcsönöznek nekik. Amikor az őszi hideg időben meg akarjuk őrizni az eleganciát, érdemes valamivel átlátszatlanabb harisnyanadrágot választani, amelyek a legtöbb divatos öltözékhez illenek.

60-300 DEN - melegség és kényelem

Télen sok nő feladja a szoknyát és a harisnyanadrágot a  nadrág kedvéért. A hidegség érzése és a kényelem hiánya gyakran visszatart minket attól, hogy kedvenc ruhánk vagy szoknyánk alatt mutassuk meg a lábunkat. Szerencsére sok harisnyanadrág modell kapható a leghidegebb körülményekhez igazított vastagságban. A 60-300 DEN vastagságú harisnyanadrágok takaró tulajdonságaiknak köszönhetően tökéletesen kiegészítik a téli öltözéket. Kiváló minőségű pamutból készült puha harisnyanadrág kasmír hozzáadásával meleg duettet hoz létre gyapjú kabátokkal, csizmákkal, tweedszoknyákkal és kötött ruhákkal. A meleg harisnyanadrág a közvélekedéssel ellentétben az elegancia mottója is lehet. Az innovatív 3D technológiával készült harisnyanadrág modellek biztosítják a lábunk tökéletes megjelenését, a vastag, meleg harisnyanadrág nemes rostjai pedig a puhaság érzetét biztosítják, nagy rugalmasságúak és tökéletesen tapadnak a lábakhoz. Az 50-120 DEN vastagságú elegáns harisnyanadrágok a téli napok klasszikus kellékei.