Harisnyát vásárolunk jó párszor az évben. Na de tudod-e pontosan, hogy mit is jelent a harisnyáknál használatos DEN kifejezés?

Röviden a hasrisnya szálvastagságát. Vagyis minél nagyobb DEN  száma, annál vastagabb, melegebb és kevésbé látszik át a harisnya.A legtöbb harisnyán és zoknin fel van tüntetve ez az információ a csomagoláson. .

A szálvastagság mértékegységéne még a selyemipar kezdetére nyúlik vissza.

A harisnya den jelentése egy tömegszám

A harisnya den jelenése a szálvastagság maga, tulajdonképpen egy tömegre vonatkozó mértékegység. Azt fejezi ki, ami 9000 méternyi fonal, hány grammnak felel meg. Minél nagyobb ez a szám, annál nahezebb és vastagabb a harisnya.

Például a  harisnya csomagolásán a harisnya 20 DEN -es jelzés azt jelenti, hogy a gyártásához használt szál 9000 métere mennyisége pontosan 20 gramm súlyú. Az 50 DEN jelzés azt jelenti, hogy 50 grammot nyom 9000 méter szál anyaga a harisnyának.

Minél alacsonyabb a szám, annál vékonyabb és átlátszóbb harisnya.


Az átlátszatlan harisnya  den értéke meghaladja az 50 et. A félig átlátszatlan harisnya értéke 40 den körüli. Ha a harisnya értéke például csak 8 den akkor ez rendkívül finom és átlátszó, olyan ha lábon csak egy könnyű smink lenne.

A harisnya den jelentése

vastagság szerinti használhatság az alábbiak szrint alakul:

• Alkalmi: 8–10 den

• Hétköznapra: 15–20 den

• Őszre-tavaszra: 30–40 den

• Téli hónapokra: 60–100 den

• Extra vastag, hideg időre: 200 den fölött

A kompressziós harisnyák vonatkozásában különösen fontos a denes vastagság feltüntetése. A A 20 vagy 40 denier kompressziós harisnya általában még csak közepesen erős. Az 60-70-es dentől kezdődően várhatunk erősebb kompressziós hatást.

Válaszd ki a harisnyanadrágot a harisnya-den jelenése szerint!

A szabály nagyon egyszerű: kevés denes (8-20) vékony harisnya nyáron, közepes vastagság (30-40) ősszel és tavasszal, és vastag harisnya (50-200) télre. A magasabb denes vastagabb harisnya, minden esetben melegebb is.