A rövid és merész szabású babydoll mai napig az egyik legtöbbet mutatott ruhadarab a magazinokban. A hétköznapi használatban sokkal inkább valamely szexi hálóruhát értünk alatta. Sok névvel illetjük, a számunkra idegen hangzású babydoll mellett nevezzük szexi hálóingnek, de hasonló ruhadarabok bújnak meg a csipkés kombinék és a szatén hálóingek mögött is.

A legendás babydoll Carroll Baker a Baby Doll című filjémben

De honnan származik a babydoll ruhadarab? Alapvetően egyáltalán nem is hálóingnek vagy szexi fehérneműnek készült. A  Baby Doll című, 1956-ban kiadott filmben szerepel először, amelyben a főszereplő, Carroll Baker egy akkor még merész és új szabású ruhácskában jelenik meg. Ez a nagyon rövid A vonalú ruha alapozta meg műfaj hátterét.

banydoll caroll baker

© Pinterest

Ezt követően a női divat robbanásszerűen vette át ezt a stílust, és hamarosan a "kihívó"babás ártatlanság jelképe lett. Még a hippi mozgalom is népszerűsíti a 60-as években. Ekkor a babydoll még színekkel és fodrokkal díszített. A kor divatja szerint a babydollhoz matt smink, rúzs nélküli ajkak, babaarc és hatalmas műszempilla is társul.

A Courtney Love, a grunge könnyűzenei stílus és a babydoll

A 70-es és 80-as évek átmeneti hanyatlása után a rövid babydoll a 90-es évekre visszajött a divatba méghozzá az alternatívnak számító  grunge zenei stílus megjelenésével. Courtney Love (a későbbi Kurt Cobain felesége a Nirvanaból) stílus-meghatározó szakadt babydoll ruhát visel, nagy csizmával és feltűnő sminkkel, amely vadabbá és egyben szexisebbé is teszi.

Saint-Laurent felkarolja a stílust


2013-ban a babydoll ruha visszatér a színpad élvonalába, a Hedi Slimane, művészeti igazgató vezetése alatt álló Saint Laurent őszi-téli kollekciójának köszönhetően. Az alkotó Kaliforniában él, ahol a grunge (mocskos) zenei stílus még 20 év elteltével is nagyon népszerű maradt. A babydoll megint átalakul, virágossá és hímzetté válik és mint a Courtney Love, és szemtenül nagy csizmával és necc harisnyával viselik.

Más divatcégek különböző verziókat terveznek és dobnak a piacra. Például John Galliano, a Dior akkori művészeti igazgatója szövetből készült babydollt kínál virágokkal!

A babydoll tehát nagy túlélő, már több mint 60 éve emblémás ruhadarab, egyáltalán nem is hálóing mint gondolnánk! Igazi különlegesség, melyet a különböző művészeti mozgalmak újra és újra felkarolnak és újraterveznek!

Az ADORA-nál szeretjük a babydollokat! Fedezd fel a legszebb darabjainkat a webáruházban!