Hogyan válaszd ki a szoptatós melltartó méretét?

Az első fontos kérdés ami mindnyájunkben felmerül, 

Miért kell egyáltalán szoptatós melltartó?


A mell baba születését követő első néhány napban kolosztrumot termel, majd a megindul a tejelválasztás. A  női mell ebben az időszakban gyorsan változik, és testalkattól függően  1-5 kosárméretet is nőhet az terhesség előtti állapothoz képest.

A melleid növekvő tejmirigyeket és csatornákat tartalmaznak a csecsemő táplálásához, ezért fontos, hogy ezeket úgy védd meg, hogy melltartót viselsz, amely támogató, kényelmes és nem nyomja meg a mirigyeket. Emellett a szoptatós melltartók úgy vannak kialakítva, hogy könnyen, egy kézzel ki tud nyitni, majd visszazárni a mellkosarat miközben nyugodtan tarthatod a kezedben a babát.

Mikor vásárold meg ?


Már a terhesség alatt is sokat változik a női mell, de abban egyáltalán nem vagyunk egyformák, hogy kinek mennyit nő például a melle a terhesség vagy a szoptatás alatt. Ráadásul miután a baba megszületett, a mell szinte naponta változik, ahogy a tejbelövellés megtörténik, és kialakulnak a szoptatási szokások.

A terhesség alatt jóval többidőd van foglalkozni a témával és a kismama melltartókat alaposan szemügyre venni, a szülsé után, már sokkal kevesebb idős lesz erre, arról nem is beszélve, hogy már a kórházba, a szülsére is kell vinned szoptatós melltartót, hiszen a szoptatás a kórházban kezdődik el.

Igaz, hogy  "végleges" méretedet a szoptatás megkezdésekor, azaz a tej megérkezése után fogod látni, azonban kényelmesebb, ha már a terhesség utolsó harmadában beszerzed a szükséges, holmikat, így a melltartókat is.

szoptatós melltartó méret választás

Jó, de melyik méretet válasszam?

A szoptatós melltartó méretének megválasztása komolyabb körültekintést igényel. terhesség vége felé már tudni fogod, hogy abba a csoportba tartozol-e akinek alig lesz nagyobb cicije a szoptatástól, vagy olyan az alakatod, aki nektöbb számot is nő a cicije.

A vásárlás előtt, mint minden online vásárláskor ajánlott mérőszalag segítségével gondosan lemérni magad, ehhez használd univerzális mérettáblázatunkat.  A mérésből látni fogod, hogy hány méretet változott a melled a terhesség előtt állpotodhoz képest.

Az itt mért eredményhez adjál hozz +1 kosárméretet, mert a tejbelövelés általában ennyit "vesz fel". Ha a hátad vagyis körméreted változott a erhesség alatt, akkor persze a nagyobb körméretre is szükséged lesz. Ha nagyobb körméretű melltartót veszel (pl 80 helyett 85-öst) akkr kalkuláld bele, hogy a 85C mellkosár mérete eleve nagyobb lesz, mint a 80C mellkosár.

Ezen felül azzal is érdemes számolni, hogy a szoptatós melltartó anyaga általban rugalmas, melyek "kimozognak 1-2 kosárméret ingadozást. Kivételt képeznek a szivacsos mellkosár kialakítású melltartók, ahol a szivacsbélés akadályozza, a kosár nyújthatóságát.

Merevítős legyen -e a kismama melltartó?

Örök kérdés, melyet minden kismama feltesz magának. A következőket kell itt mérlegelned: 
A merevítős melltartók nyomást gyakorolhatnak a mell tejmirigyeire, és nagyobb az esély, hogy nem fogod kényelmesnek találni ezt a típust a duzzadó cicikkel. A merevítő nélküli melltartó, tehár kényelmsebb lesz és jobbna is ileszkedhet az megváltozott melledhez.

Ám a merevítők ehagyásának bizony "ára" van: A merevítő nélküli melltartód nem fog úgy emelni, és formázni mint a merevítős. Mindamellett, a merevítős, szivacsos melltartónak is van létjogosultsága, elsősorban akkor, ha nem sokat változott a melled a szoptatáskor.

De semmi gond, mert a merevítő nélküli típusokban is lehet kapni nőies, csinos modelleket, melyeknél nem kell attól tartanod, hogy nyomják érzékeny melleidet az első ikritikus dőszakban. Ha már hozzászoktál a szoptatáshoz, és a melled mérete is kialakult, még mindig beszerezheted azt a merevítős kismama melltartót, amely majd a megfeleően meg is tartja és emeli majd a melleidet.