A vállpántok szerepe

A vállpántok nagyon fontos részei a melltartónak: Statikailag ezek teszik függőleges helyükre a mellkosarakat, kis mell esetében a forma kialakításánál alapvetőek, míg nagy melleknél a forme és az elhelyezkedés mellett, a súly helyes eloszlásában van oroszlánrészük.

melltartó vállpánt

Mikor van helyesen beállítva a melltartó vállpánt?

A laza vállpánt nem tudja ellátni feladatát, ezért feszítettnek kell lenniük, annyira,hogy csak néhány ujjadat tud alá csúsztatni. Az, hogy végül mennyire feszül meg a pánt a vállon, nagymértékben függ a mellek súlyától és méretétől is.

Kemény és kicsi mellek esetén a vállpántok szerepe természetesen jóval kisebb, tartaniuk nem szükséges, inkább a szép mellforma kialakításában van szerepük.

A helyzet drasztikusan megváltozik, amikor nagyobb mellekről beszélünk. A nagy, nehéz melleket tartani, és emelni is kell, mely feladat főleg a vállpántora hárul. Ezért is jobb, ha vállpántok szélesebbek és masszívabbak a vállpántok a nagyobb méretű melltartó esetén.

A fenntiek miatt nem ajánljuk a pánt nélküli melltartókat a nagyobb mellek esetén.

Mitől függ, hogy mennyi teher hárul a vállpántokra?

Amennyiben a melltartónak viszonylag mély kosarai vannak, magasan végződő merevítőkkel  és széles oldalakkal rendelkezik, a súlypont inkább a mellkasra heyeződik. Ha azonban nem ilyen kialakítású, akkor a vállpántoknak viselniük kell ennek a mellnek a súlyát, még akkor is, ha a melltartó kellően szoros.

Ezenkívül a vállpántokra átvitt súly függ az alsó merevítők szélességétől is. Minél szűkebbek a merevítők, a súlypont annál inkább előre kerül, így minél  kisebb a körméret, és ezzel párhuzamosan nagyobb a mellkosár mérete, annál inkább terhelődnek a vállak.

Mennyire húzzúk meg a pántokat, és hol legyenek elhelyezve?

Természetesen minél nehezebbek a mellek, annál több szerep jut a vállpántokra, és annál inkább ajánlott feszesre húzni őket. A laza vállpánt nem tudja ellátni tartó funkcióját és le is csúszik a vállakról, ami a mellek alakjában és helyzetében is meglátszik, minden mellméret esetén. Viszont a túlzottan szoros vállpánt sem jó, mert a túlhúzott vállpánt nyomást gyakorolhat idegekre és az erekre, ami nyaki fájdalmat, migrént és egyéb betegségeket is okozhat.

Az egészséges tartás szempontjából jobb, ha a vállpántok  a váll külső oldalán helyezkednek el, amennyiben a melltartó kialakítása ezt lehetővé teszi. Ha valakinek alkatilag keskeny és csapott a válla, akkor bizony nehéz a pántokat a vállak külső oldalán- egyáltalán- a vállakon tartani. Ebben az esetben érdemes olyan melltartó kiegészítőt alkalmazni, mnit a vállpánt összehúzó, mely segít a vállakon tartani a pántokat, és megóv azok lecsúszásától.

Gyakori hiba, hogy kilazítják a vállpántokat amikor túl kicsik a mellkosarak, azért, hogy nagyobbnak tűnjenek a mellkosarak, még akkor is, ha emellek egy része így kibuggyan a mellkosarakból.

Szintén hibás a pattanásig húzott vállpánt is, ami fájdalmas piros nyomot hagy a vállakon, és célja általában a mellek nyakba emelése, lehetőleg kerüljük el ezeket a hibákat.