A melltartó története

Balkonet, push-up, kismama, telikosaras, bralette, párnázott, merevítős és anélküli melltartó. Sokféle melltartó létezik, mára mára a mindennapjaink részei. Érdemes hát többet megtudni a róluk.

Gondoltad volna, hogy a nők már 4 ezer éve takarják a mellüket? Például  a régészek által felfedezett mükénéi agyagfigurák, nőies formákkal megáldott istennőket ábrázolnak. Talán nem véletlen, hogy pont Görögországban született meg a női mell takarásának ötlete. Az ókorban a görög nők szalagot viseltek a sportoláshoz. De nem szemérem miatt, hanem gyakorlati célokból takarták el a mellüket.

Rómában már egészen más volt a helyzet. Ott a hölgyek a férfiak bárdolatlan megjegyzései mint takarták el a mellüket. Egyiptomban a nők különleges tunikákat viseltek, hogy elrejtsék a kebleiket. Az ősi ruhák durva anyagai nem voltak túl kíméletesek az érzékeny bőr számára, különösen a mellbimbókat zavarhatták. Ezért különféle ingeket tettek a ruhák alá, amelyek feladata az irritáció megszüntetése volt. E. A középkor volt az az idő, amikor a fűzők domináltak, de ka későbbiekben ez már nem volt kényelmes megoldás a nők milliói számára.

görög nők melltartó nélkül

A 15. század olyan időszak, amikor a melltartó-szerű fehérneműk már biztosan jelen voltak Európában. A kezdetleges vászon melltartókat régészeti kutatások során fedeztek fel az ausztriai tiroli Lengberg kastélyban.  1889-ben a francia származású Herminie Cadolle feltalálta a le bien-être nevű roppant érdekes kétrészes fehérneműt. Alsó része fűző, felső része vállpántos melltartó volt. Tizenhat évvel később a felső részt (soutien-szurdok) külön értékesítették. És máris megszületett a mai melltartó őse. A Cadolle által létrehozott fehérnemű cég ma is létezik.

A melltartó szabadalmat, 1910-ben hozták létre, és létrehozója Mary Phelps Jacob. Néhány évvel a Chanel divatház megnyitása előtt a nők már élvezhették olyan mellet nem összenyomó melltartókat, amelyek már nem a régebben elterjedt kényelmetlen fémhálóból készülnek. Ehelyett Jacob bemutatott szalaggal megkötött zsebkendőkből készült modelleket. Az amerikai táncos ezzel az ötlettel állt elő, amikor rájött, hogy a fűző kilóg az ruhája alól amelyet a közelgő bálra készült viselni.

A melltartók valódi forradalma azonban 1943-ban következett be, amikor az amerikai milliárdos, Howard Hughes melltartót tervezett Jane Russel színésznőnek a "Outlaw" filmhez. Ennek a modellnek megerősített mellkosarai voltak, amelyek megemelték és szétválasztották a melleket, csakúgy minta a mai modellek.

Amikor a melltartó megmutatható

A ruha alól kilátszó melltartó olykor érdekes és dekoratív eleme lehet a stílusnak. Melyik ruhadarab illik a különböző melltartóhoz? A női mell körül kilátszó fekete díszpántok kiválóan működnek mintás ingekkel (szükségszerűen kissé kigombolva!) És a hozzá illő farmerekkel. A csipke melltartó a koktélruhák kiegészítéseként is működnek.

A színes kardigánok szintén olyan ruházati elemek, amelyek könnyen kombinálhatóak dekoratív melltartó pántokkal. A mellet körülvevő piros melltartó pánt tökéletes kombináció a túlméretes, mély nyakkivágású pulóverekkel. A nagymellű nőknek dupla válpánttall rendelkező modellt is lehet választaniuk, amelyet bátran meg is mutathatnak.

Amikor a melltartó csak ront az összképen

Laza felsőrész, elegáns overall, öltönymellény vagy ruha, nagy kivágással a hátán. Ezeknél a dolgoknál jobb elkerülni a kilátszó vagy átlátszó melltartót. A felső részből kikandikáló vállpántok rontják az összhatást. Természetesen mindig választhatunk pánt nélküli melltartót is. Azonban nem minden nő számára nyitott ez a lehetőség. 

A melltartó nélküli lét előnyei

Milyen előnyökkel jár, ha nem viselsz melltartót?

 Hihetetlen, de melltartó nélkül járni sok előnnyel jár. A mellünk mérete akár meg is nőhet, mert a mellkas nem szorul be a fehérnemű határai közé. A melltartó támasztása nyomást gyakorolhat a mellkas izmaira, ami lelassítja működésüket, és ezáltal hátrányosan befolyásolja a mell feszességét. 

A melltartó hatással van a szív- és érrendszerünkre is, az erek összenyomásával akadályozza a keringést. Ha éjszaka nemvesszük le melltartót, akkor a kényelmetlenség miatt alvászavarra számíthatunk.

A helytelenül kiválasztott melltartó nyomhatja a bordákat és légszomjat is okozhat,. Amikor nem viselünk melltartót, a mellizmokat munkára kényszerítjük, ami növelheti a mell és a mellizom méreté. A melltartó hiánya az alakunkat is befolyásolja. Igyekszünk egyenesen járni, kinyomott mellkassal, hogy hangsúlyozzuk a keblek alakját. 

melltartó nélkül

Prof. Jean-Denis Rouillon (Besançoni Egyetem) 15 éven át 330 nő anatómiáját tanulmányozta. Kísérletei és megfigyelési alapján nincs ésszerű ok a melltartó viselésére. Kutatása kimutatta, hogy a mellek az életkor előrehaladtával egyre megereszkedőbbek azoknál a nőknél, akik rendszeresen viselnek melltartót, de feszesebbek, ha nincs alsónemű okozta nyomás.

Nemzetközi Melltartó nélküli nap

Május 30-án és július 9-én ünneplik a nemzetközi melltartó nélküli napot. Honnan jött egy ilyen ünnep ötlete? A  feminista kezdeményezés mellett szorosan kapcsolódik az orvosi okokhoz is. Emlékeztet a nők melleinek vizsgálatának fontosságára. A kezdeményezés széles körben visszhangzik a médiában is. Különböző celebek ezen ünnep alkalmából teszi közzé melltartó nélküli fényképeiket, hangsúlyozva természetes tulajdonságait. 

melltartó nélküli nap

Végsősoron már a 21. században élünk. A nők mellének nézete nem kelthet felesleges vitákat vagy nem lehet a gúnyolódás tárgya. A férfi mellbimbó nem tabutéma, talán ideje, hogy ez a nők vonatkozásában megtörténjen végre, és aki szeretne, egyszerűen csak ne viseljen melltartót.