Elgondolkoztál már azon, hogy meddig használhatsz egy melltartót?

A fehérnemű gyártók válasza erre a kérdésre „hat hónap, nem több”! Néhányan azt is mondják, hogy egy melltartó négy hónap elteltével mehet is a szemétbe!

Szerintünk a hat hónap a legrövidebb élettartam, de az, hogy mennyi ideig tart, az több tényezőtől is függ:

-          minőség
-          méret
-          használat
-          tárolás

A minőség fontos szerepet játszik, de nem ez az egyetlen dolog, ami szóba jöhet. A méret azért fontos, mert a ha rossz méretű a melltartó, akkor egész biztos, hogy csökken az élettartama. g. Például, ha egy kosár túl kicsi (különösen a nagy melleken), nagyobb esély van rá, hogy a merevítők elrepednek vagy el is törnek. Azonban ha a megfelelő méretben hordjuk a jó minőségű melltartónkat, akkor hónapokig, sőt akár évekig is örömünket lelhetjük viselésében.

Van viszont néhány egyszerű trükk ami meghosszabbíthatja melltartóink élettartamát:

Mennyit hordod egyfolytában?

A legfontosabb szabály, hogy hagyjuk a melltartónkat pihenni! Igen, a melltartónak ugyanígy szüksége van a pihenésre, mint nekünk! Ezért soha ne viseld ugyanazt a melltartót egymást követő két napig. A melltartó rugalmasságának megőrzése érdekében az anyagot pihenni kell hagyni. Ha nem tesszük, hamar elveszti a rugalmasságát, elnyúlik, nem tart megfelelően.

Minimum 3 db melltartóra van szükséged ahhoz, hogy megfelelően tudd „forgatni” őket. Ez a mennyiség már éppen elég ahhoz, hogy a melltartóink ne legyenek „leterhelve”, így hosszú hónapokkal megnövelhetjük az élettartamot. Ez az arányosság nő a melltartók számával, tehát minél több melltartót használunk, annál hosszabb ideig számíthatunk azok megfelelő használatára. Ha nem hagyjuk pihenni az anyag hamarabb megnyúlik, enged a feszességéből, de ha kevesebbet használjuk, akkor később lazul meg az anyag.

 

Ha mosógéppel mosod, akkor hogyan tedd?

Ha van olyan dolog, ami a melltartónk élettartamát drasztikusan csökkentheti, vagy akár végzetes is lehet, az a mosás hibás használata.

Az összes gyártő ajánlása szerint- és valóban ez a legjobb- mossuk kézzel a melltartókat. Viszont erre nem mindig van ideje az embernek, így mégis rákényszerül a gépi mosásra. De mégis hogyan tegyük a legkisebb kárt ezzel?

-          Mindig alacsony hőmérsékleten legfeljebb 40֯ C-on szabad
-          Mosózsákot minden esetbe használjunk. Nem is kerül sokba egy mosózsák beszerzése! Ha nincs kéznél, használhatsz párnahuzatot, ami cipzárral zárható, vagy akár, be is köthetjük a száját. Sokkal jobb lesz a melltartóink anyagának, ha nem keveredik össze kevésbé finom textíliával.
-          Kapcsolja össze melltartóit, mielőtt behelyezi a mosógépbe. Azért fontos, mert a kis kapcsok bele akadhatnak más ruhákba, ami ronthatja vagy károsíthatja a szövetet.
-          Soha semmilyen körülmények között ne használjon szárító gépet. Nincs semmi, ami jobban tönkre teheti fehérneműinket, mint egy szárítógép.

 

Hogyan kell mosni kézzel?

Ha valóban gondoskodni szeretnénk melltartóinkról, akkor semmi mást nem kell tennünk, mint hogy kézzel mosunk.

Az első dolog, amire figyelnünk kell az a tisztítószerek kiválasztása. Vannak drágább, jó névnek örvendező fehérnemű tisztítók, de van azonban ennél egyszerűbb megoldás, ami nagyon jól működik, és ez nem más, mint baba sampon. Soha nem volt olyan ruha, ami tönkre ment volna ennek használata során.

Maga a mosás nagyon egyszerű. Nem túl forró vízzel feltöltünk egy tálat és bele öntjük a sampont. Ezt elkeverve hagyjuk egy kicsit áztatni melltartóinkat, majd kiöblítjük. Ha bármilyen foltot szeretnénk rajta eltávolítani akkor gyengéden át is dörzsölhetjük.

 

Ne csavargasd tekerve a melltartóból a vizet, mert ez a mozdulat deformálhatja a merevítőket! Sokkal jobb, ha a mosdó oldalához nyomva kipréseljük belőle a vizet!

Már csak szárítani kell! A legjobb szárítási technika, ha kiterítve szárítjuk melltartóinkat. Ezt megteheted egy törülközőre terítve, vagy akár a műanyag szárítónk tetejére téve.

Milyen gyakran mossunk?

Gépi és kézi mosást tisztáztuk. De vajon milyen gyakran mossuk melltartóinkat?

Sokan azt gondolják ez nem fontos, nem számít, így lehet, hogy rendszeresen, naponta kimossák fehérneműiket. Az viszont bizonyított, hogy ha sokszor mossuk gépbe fehérneműinket, gyorsabban tönkre mennek. Az is igaz, ha soha, vagy alig mossuk, a testből kibocsájtott természetes szennyeződés, és zsír károsíthatja a melltartó anyagát. Így a legmegfelelőbb, ha rendszeresen, de nem túl gyakran mossuk. De természetesen ez személy függő. Ha valakinek van ideje a melltartóját heti ötször lemosni kézzel, finom mosószerrel, nem látom akadályát annak, hogy ezt megtegye. Azt tanácsolom, ha a melltartót már nem érzi tisztának és kellemetlen annak viselése, ne habozzon betenni a mosógépbe vagy kimosni kézzel.

A tárolás szerepe

A melltartó legjobb helye minden kétséget kizáróan egy komódban, vagy a gardróbszekrény fiókos részében van. A fiókos megoldás biztosítja a legjobban, hogy a merev részek ne gyűrődjenek és deformálódjanak, ráadásul sokkal több holmi fér el viszonylag kis helyen és rendet tartani is egyszerűbb lesz, mintha polcos elemen tárolnád a fehérneműodet.

Itt az ideje beszélni arról, mi történik a fehérneműs a fiókodban, mert nem mindegy hogyan tárolod melltartóidat.

A nem merevített melltartók esetében nem szükséges komolyabb elővigyázatosság, minden irányba hajthatod, hisz nincs, ami eltörjön benne.

Szivacsos melltartóinknál már más a helyzet, mert nehezen tudjuk úgy tárolni, hogy ne károsodjon!

Tudom, csábító, hogy behajtva tároljuk, hisz rengeteg helyet spórolunk ezzel a fiókunkba, de valójában ezzel tönkre tesszük a párnák formáját. Talán még a legjobb, hogy a melltartókat egymás után, behajtás nélkül tároljad. A merevítőket egyáltalán ne hajlítgassuk, és szépen egymás után helyezzük be úgy, hogy a kosarak egymáshoz illeszkedjenek, és ne deformálódjon semmilyen formában.

 

Ezzel a módszerrel könnyebben megtalálható a keresett melltartó, és melltartónkat is megóvjuk a deformáló hatásoktól.

Igen, jogos a panasz, hogy ezzel a technikával a legtöbb helyet foglaljuk a fiókunkba, és hogy nehéz ennyi helyet szentelni melltartóinknak, de ha azt szeretnéd, hogy élettartamuk a lehető leghosszabb ideig tartson, akkor hidd el megéri!