A bikini rövidke története

Íme van a legkisebb fürdőruha, a bikini története. A megjelenése óta elsöprő érdeklődést vált ki ez a ruhadarab, van aki megbotránkozik tőle, míg mások imádják. De az biztos, hogy, senki sem közömbös iránta.

kék bikini a strandon

 

A viselet cseppet sem modern kori. Már a rómaiak idején a 4. század körül az ókori tornászok voltak azok, akik akik elsőként "merészkedtek" viselniük a bikini korai őseit. A Villa Romana Del Casale mozaikján, Olaszországban látjuk, hogy olyan testpántot viselnek, amely lefedi a melleket és az ágyékot.

 római kori bikini ábrázolás

De ki gondolná, hogy mai a bikini mint ruhadarab már bőven „nagymamakorban” van? Pedig az első ilyen ruhadarabot 1946-ban egy párizsi fürdőruha bemutatón mutatta be Micheline Bernardini ruha modell.

A háború utáni szűkösség és alapanyaghiány is kimondottan arra sarkalta a tervezést, hogy kevesebb anyagot használjanak fel, mint előtte, így egyre nagyobb testfelületet megmutatva a női testből. A korra még jellemző  prüdéria és a szigorú vallásos erkölcsök nagyon megnehezítették ennek a kezdetben ledérnek és kihívónak tartott ruhadarabbnak a társasalmi elfogadását, még az úttörőnek mondott Európában is.

Nem is annyira meglepő talán, hogy pont egy mérnök tervezte az első már bikiniként emlegetett modellt. A Louis Réard által tervezett merész modell két darab összekötött háromszögből mely a kebleket takarta és megkötős nadrágból állt mely éppen hogy csak a feneket és a Vénusz-dombot takarta, szabadon hagyva a has köldök alatti részét és a combok felső felét is.

A bikini megalkotója. „Akár az atombomba, a bikini kicsi és pusztító” –  szlogennel indította útjára forradalmi ruhadarabját, és a hatás nem is maradt el. Senkit sem hagyott hidegen az új fürdőalkalmatosság, a férfiak imádták, míg a világ konzervatívabb fele mereven elutasította az újítást.

Igaz a kétrészes női fürdőruhák az 1940-es évek előtt is léteztek. Olyan felsőrészből készültek, amely már az egész  hátat szabadon hagyta, és már csaknem bikini felső- szerű volt de a derekán a bugyik még meglehetősen magasak voltak, és minden esetben takarták a köldököt és az egész csípőt lefedték, viszont a lábakat szabadon hagyták.

Még a mozivásznon is megjelentek a filmcsillagok efféle két részből álló mezekben. A két részből álló csaknem bikinik csillagai Ava Gardner, Rita Hayworth és Lana Turner voltak.

Az Egyesült Államokban a divat némiképp konzervatívabban fejlődött és a nők még mindig inkább a hagyományos sokat rejtő kétrészes darabot részesítették előnyben. Mégis Európában a bikini népszerű. 1953-ban Brigitte Bardot a Cannes-i Filmfesztiválon aratott hatalmas sikerét részben a bikininek köszönheti. Egyúttal elősegíti a túlzottan kihívónak tartott ruhadarab elfogadottságát a nyugati társadalmakban.

briggite bardot bikinibene

Mindazonáltal az amerikaiak még mindig elutasítják ezt a tendenciát, amely szerintük ideiglenes. Úgy vélik, hogy a nők nem fognak elfogadni egy ilyen ruhát.

 

Mindezek ellenére 1960-ra a bikini az összes amerikai strandot meghódítja. Lehet, hogy a házi medencék megjelenése segítette a nőket az új felszerelés tesztelésében. 1962-ben a James Bond filmben, Ursula Andress színésznő legendás alakítást nyújt bikinijében.

 

1964-ben a magazin megjelentette a fürdőruhák speciális kiadását, amelynek első oldalas modellje fehér bikini volt. Aztán 1967-ben a Time magazin kijelentette, hogy a nők körülbelül 65% -a visel visel bikinit

A bikini megalkotója Louis Réard 1984-ben bekövetkezett halálakor, a bikini már a legnépszerűbb fürdőruha típusnak számított európában is már az  az USA-ban az elérte a 20% át az  összesen eladott fürdőruhának.

Forrás: Nadine Descheneaux: Petite histoire du bikini