A fürdőruha divat története jól tükrözi, hogyan változott az elmúlt majdnem másfél évszázad alatt a fedetlen testhez fűződő viszony.

Nem is gondolnánk, de azokat a részleteket, amelyek a mai fürdőruhákat jellemzik 100 évvel ezelõtt még a fertő és erkölcstelenség példátlan megnyilvánulásainak tekintették. Egy nő, aki ilyen "ledér" ruhában jelent meg nyilvános helyen, Annette Kellerman híres úszónő sorsára jutott volna. Bár az ő egyrészes fürdőruhája jóval többet takart, mint egy mai zárt úszódressz,  mégis több napot kellett börtönben töltenie a testhez szorosan tapadó öltözéke miatt.

Ne gondold, hogy a meztelenség kérdésében a „lazulás” csak a huszadik század közepén jelent meg. A fürdőruha divat, akárcsak az egyéb ruházaté évszázadok óta fejlődik. Fürdőruha szerű darabokat már a Római Birodalomból származó Villa Romana del Casalle nyári villa fedetlen romjainak padlóját díszítő hölgyeken is láthatunk. 

A fürdőruha divat kezdetei

Valaha még el sem lehetett  elképzelni a kikapcsolódást a víz közelében, a megfelelő "védő" felszerelés nélkül. A víz, az úszás és a vízi játékok élvezete a 18. és a 19. század fordulóján még csak a felső osztályok kiváltsága volt, de még így is elindították a fürdőruhát azon az úton, mely a mai fürdőruhákig vezetett.

A prűd felső osztálybeli hölgyek nem akarták a testüket nyilvánosan fedetlenül mutatni, ezért megfelelő tengerparti öltözékre volt szükség., Olyanra amely takarta a testet mégis lehetővé tette a vízben való mozgást. Noha egy modern nők számára nehéz elképzelni hogy földig érő ruhában ússzon, akkoriban hosszú szoknyát és alatta nadrágot viseltek a vízben, és különös gondossággal rejtették el hajukat a sapka alatt. De ez még nem a minden! Súlyokat varrtak a ruhába úgy, hogy a ruha ne lebegjen a felszínen. Kész csoda, hogy nem fulladtak vízbe a nők ebben a szerelésben!

fürdőruha divat 1900-as évekből

A 19. és 20. század fordulóján kezdtek megjelenni az első olyan fürdőöltözékek, amelyek lehetővé tették a vízben való szabadabb mozgást ám ezek még nagyon messze voltak a manapság ismert fürdőruháktól. Hosszú ujjú ingeket kel elképzeni, nagyméretű szoknyákkal, amelyek lassacskán egyre rövidebbek lettek. Az 1920-as években a csupasz karokat vagy combokat továbbra is obszcénnek és vulgárisnak tekintették, ám ez a felfogás hamarosan változni kezdett. A változások hajtóereje a sport volt - egyre több nő úszott, és nehéz volt mozogni a testet teljesen lefedő ruhában. A ruházat egyszerűsödni kezdett, az egymást követő rétegek fokozatosan eltűntek.

Az 1920-as évek azonban további trendeket, és eseményeket hoztak, amelyek folytatták úszóruhák megkúrtítását. Divatba jött a barna bőr, és a napozás, amit már nem lehetett lefedett testrészekkel űzni.

Elindultak az első szépségversenyek, amelyek megváltoztatták a meztelenség felfogását,  a nők ekkor már magabiztosabbnak érezték magukat testükben. A divat színpadán megjelent a legendás Coco Chanel akinek kreativitása és bátorsága, mely megszabadította a nőket a fűzőktől, cserébe nadrágot, sportruházatot és bizsukat adva nekik. A nyugati világ látszólag már felkészült a fedetlen testrészek elfogadására.

Fürdőruha divat 1930-as évek

Megjelennek az első bikinik

Az 1930-as években megjelentek az első kimondottan fürdőruha készítésére tervezett alapanyagok. Abban az időben a kétrészesek általában szűk, derékig érő pántos felsőből és magas rövidnadrágból álltak. Voltak persze egyrészesek is, kis szoknyával  varrva. A rugalmas fürdőruha apanyagok azonban sokkal több lehetőséget addtak és serkentették a tervezők fantáziáját. Lehetővé tették, hogy a fürdőruha divat kényelmessé váljon, és már nem korlátozták a mozgást. A felsőkbe merevítőket varrtak be, amelyeknek köszönhetően a mell megemelkedett és formásabb lett.

És csak ezután következett be a divatsokk, a bikini megjelenésével. Furcsa mód szinte egyidőben, 1946-ban, két leleményes ember mutatta be a "legkisebb ruhát a világon" - bikinit. Az egyika Jacques Heim kétrészes fürdőruhája, amelyet a Cannes-i tengerparton mutattak be, a másik Louis Réard Párizsban bemutatott hasonló tervezése, melyek az atombombához hasonlóan megrázták a világot. Valóban kész volt erre már a közfelfogás? Még nem egészen. Jó páran megbpotránkoztak, a Vatikán is elítélte, és a bikininek még néhány évnek el kellet telnie ahhoz, hogy nők milliói nyugodt szívvel viseljék a strandokon.

az első bikini 1946-ból

Az 1960-as és 70-es évek aztán soha nem látott forradalmi változásokat hoztak a zenében, a szólásszabadságban és a szexualitásban. Senki és semmi sem tudta megállítani a háború utáni generációt. A normákat megvetették, a konvenciókat ellenezték, a jelenlegi életmodellt megkérdőjelezték, a karriert és a vagyont semmibe vették. Divatba jött a horgolt, csipkebikini, virágmintás kötött melltartó és hozzá  a  kimonó szerű lenge strandruha.

Aztán egy a techniaki újjítás megint más szintre emelete  a fürdőruha divatot -  a rugalmas lycra szál megjelenése. A tervezők már az s elasztikus anyagokat használták fel  a nőies formák hangsúlyozása érdekében. Divatba jött meztelen test látványa, a tanga és a  monokini, amely már csak egy jelképes bugyiból állt.

monokini divat

Egy fura fürdőruha divat- n eon és kivágások 

A következő évtizedek - a 1980-as és 1990-es évek - nem hoztak ilyen látványos újításokatt a fürdőruha divat területén. Újdonság volt  az egyrészeseknél az extra magas lábkivágás mely- optikailag meghosszabbították a lábaikat, és karcsúbbá tették az alakot. A nyakkivágást, az elülső és a hátsó vágást egyaránt méllyebbre szíbták. A melltartó merevítőjétzintén elhagyták - a kerek, kemény mellek és a sportos izmos test dukált hozzá. Ezekben az évtizedekben a sport kultusz uralta - a szűk aerobik ruhák,  neon színekben, visszaköszöntek a fürdőruha divatban is . Az fürdőruhák tervezőit a sportfürdőruhák is inspirálták, így a fürdőruhák megszabadultak mindenféle dísztől  az egyszerűsített vonalakat, a sima felületeket és a minimalista mintákat preferálták. 

Milyen lesz a jövő fürdőruhája?

Te is azt gondolod, hogy már úgyis mindent kitaláltak ugyan mi jöhetne még? Az elmútt évtizedek  során az fürdőruha a hosszú szoknyától  a csábító tangáig és a hosszú ujjú ruháktól a parányi melltartókig már mindenféle formában megjelent. A 21. században már senkit sem lep meg a félmeztelen napozás. Tehát már azt sem gondolhatjuk, hogy az fürdőruha tovább zsugorodik, mivel gyakorlatilag már nincs miből zsugorodjon. A újjítások inkább a fürdőruhák alapanyagának fejlesztését érintik. Újfajta UV sugárzástól védő anyagok jrlrnnrk mrg melyek elllnállnak a klórnak és a tenger sójának. A digitális nyomtatás sokféle lehetőséget kínál - avantgárd mintákkal díszített fürdőruhákat.