Hogyan változik a mell alakja? 

Az ideális mellforma mindig is foglalkoztatta a nőket és a férfiakat egyaránt. Az esztétikusnak mondott mell azonban éppúgy változott a történelem, folyamán vagy a földrajzi elhelyezkedés szerint, ahogy a divat. De ne is menjünk nagyon vissza az időben, tekintsünk csak vissza a néhány elmúlt évtizedre! Látni fogjuk milyen drámai változásokon ment keresztül a női test ezen része alig 50 év alatt.

Induljunk el mondjuk az 1960 évektől. Akkori hírességeink közül, ha megnézzük Marilyn Monroe testalkatát, aki akkoriban „átlagos” méretű, ideális testalkatú hölgynek számított, akkor láthatjuk, hogy nagyon is eltér a mai napi átlagtól. Sokkal lágyabbak a vonalai, és a melle is jóval kisebb, mint amivel napjainkban ikon lehetne valakiből mint például amilyen Kim Kardashiant.

                                                               

 

Az női ideális testalkatot kutató elemzők szerint a legnagyobb változáson a női testen pont a mellek mentek keresztül.
Az 50-’60 -as években átlagos mellméretnek a 70B számított, ma már ez sokkal inkább a 80DD! Ez hatalmas különbség, néhány évtized leforgása alatt.

De vajon mi lehet ennek az oka?

A statisztikai adatok szerint ennek a változásnak az életmódunkon való változtatás az elsődleges oka.
1965-70-es évektől megváltozott például az étrendünk. Többet eszünk, de egyúttal táplálóbb ételeket is, ezért magasabbra növünk, ezzel a hát körmérete is nagyobb lesz. ez pedig a melltartó körméretének nagyobbodásával is jár.

Ugyanakkor egyre jobban elkezdett terjedni a fitnesz használata, ami aztán hihetetlenül divatos is lett és vele együtt bálványozott lett az izmos  és feszes női test.

Ezzel párhuzamosan és ellentétesen a 1990-as évektől az Egyesült Királyságban, de nálunk is, a táplálkozás következtében drasztikusan nőtt az elhízás mértéke, ami szintén hozzájárult a hát és a körméret növekedéséhez.

A természetes hatások mellett mindenképp említést kell tegyünk a mellnagyobbító műtétek divattá válásáról. A nagy kerek, feszes mell szinte státusszimbólummá vált.

Az 1980-as években még gyerekcipőben járt ez a beavatkozás és nagyon sok nő számára elérhetetlen és elképzelhetetlen is volt. Viszont a ’90-es évek hatalmas fellendülésének következtében az ideális méret a 75DD nagyságnak számított, mert ki ne emlékezne Pamela Anderson Baywatcban játszott szerepére, aki az akkori ideál megtestesítője volt.

 

                                       

 

És mi várható a jövőben?

Nem tudjuk. Ezek a számok és statisztikák még nem segítenek nekünk előre megjósolni, hogy vajon milyen irányban fognak változni a jövőben. Bármi lehetséges, de megjósolhatóan inkább a rengeteg mozgással vagy a mesterségesen kialakított testformák lesznek a nyerők.

 

És akkor 1-2 fontos információ a mellformák ok és okozatairól 

Milyen káros hatások lehetnek hatással a mellváltozásra?

A dohányzást és az UV sugárzást tudnám elsődlegesen kiemelni, mert mindkettő csökkenti a bőr kollagén szintjét, aminek következtében a szövetek veszítenek feszességükből, rugalmasságukból. 

A folyamatos sportolás feszesen tartja a melleket?

Az egészséges életmód és a sport minden esetben hasznosnak számít, de a melleink legfőképp zsírból állnak és nem izomból. Viszont a melleket tartó szalagok erősítésével javíthatunk a melleink szépségén.                                                    

 A kor előrehaladtával a mellek megereszkednek?

Igen. Természetesen a folyamatos műtéti beavatkozás, implantátum behelyezés nélkül tudjuk ezt állítani, hiszen a kor előrehaladtával a szövetben lévő elasztin veszít feszességéből, és a sűrű mirigyállományt is sok esetben felváltja a zsír.

              

 

Ha egész életünkben viselünk melltartót, az megvéd a megereszkedéstől?

Sajnos nem. Még a legjobb minőségű melltartók sem tudnak ezen segíteni, a fent említett természetes folyamat miatt.

 

A szoptatás felelős a megereszkedett mellért?

Tanulmányok szerint nem felelős a szoptatás a mellek megváltozásáért. Ezt a változást inkább a terhesség alatt történő súlygyarapodás, mell növekedés okozhatja, mert a folyamat során a szalagok nem minden esetben tudják olyan mértékben követni ezt a változást és azok megnyúlt állapotban maradnak.